Meny Stäng

Trafikförsäkring

En del försäkringar man skaffar är fullt frivilliga. Man måste t.ex. inte ha en hemförsäkring, trots att det finns stora fördelar med att skaffa detta, och ingen tvingar dig till att skaffa en livförsäkring, för att bara nämna ett annat exempel, om du inte vill det. Men det finns även vissa obligatoriska försäkringar, som man helt enkelt måste ha, och en sådan är den försäkring som kallas trafikförsäkring, som varit obligatorisk i Sverige ända sedan år 1929.

En trafikförsäkring måste nämligen alla som äger ett motordrivet fordon ha, enligt lag. Har man inte detta, och ändå kör fordonet i trafiken, får man betala en straffavgift för detta, som är betydligt högre än premien för en trafikförsäkring, så att inte skaffa trafikförsäkring är verkligen inte att rekommendera. Det är straffbart i Sverige, och har varit så redan länge, så det finns inget sätt att komma undan denna försäkring om man har ett fordon som är i bruk.

Detta innebär även att du måste skaffa en trafikförsäkring så fort du t.ex. köper en bil. Trafikförsäkringen måste tecknas redan samma dag som du står som ny ägare, så vänta inte alls med detta, utan skaffa försäkringen omgående!

Jämför trafikförsäkringar online:

Jämför bilförsäkringar

Fördelar

Prisuppgift

Jämför bilförsäkringar. En förfrågan till alla försäkringsbolag.

Låt Zmarta hitta den billigaste bilförsäkringen åt dig.

Vad används då en trafikförsäkring till?

En trafikförsäkring går in och täcker personskador i samband med trafikolyckor, samt skador som man orsakar på andras fordon. Dessutom ersätts även sakskador, som t.ex. en lyktstolpe som blir förstörd av att man kör på den eller liknande. Även vissa andra försäkringsmoment ingår i en trafikförsäkring, men som grundregel kan man säga att skador på det egna fordonet inte ersätts av den, detta måste man ha en separat försäkring för.

Billig trafikförsäkring

Trafikförsäkringen är den billigaste försäkringen du kan skaffa till din bil eller ditt fordon och kostar därför inte lika mycket som en del andra bil- eller andra fordonsförsäkringar, som t.ex. hel- och halvförsäkringar, men eftersom skillnaden mellan en trafikförsäkring och andra försäkringar inte alltid är lika stor som en del tror hos vissa av försäkringsbolagen, lönar det sig ofta att jämföra priset på en trafikförsäkring med åtminstone en halvförsäkring, så att man förstår vad skillnaden är i rena pengar.