Meny Stäng

Ägarbyte bil

ägarbyte bil
När man säljer eller köper en bil är det viktigt att man anmäler ett ägarbyte i samband med detta, för att allt ska bli rätt. När det gäller många saker, som t.ex. trafikförsäkringen som man enligt lag måste ha på en bil, är det nämligen ägaren av bilen och ingen annan som ansvarar för att detta blir rätt. Och som de flesta känner till är det svårt att se till så att någon annan sköter sig, framför allt om man inte ens känner den andra parten, men sig själv har man ju förstås bättre koll på, och därför är det alltid att föredra att man ansvarar för sig själv och inte för någon annan.

Så gör man ett ägarbyte bil

Detta gör man genom att skicka in en anmälan om detta till Transportstyrelsen. Detta kan göras pappersvägen eller elektroniskt, beroende på vilka möjligheter man har. I många bilhandlar finns det t.ex. en uppkoppling till Transportstyrelsen som kan användas för att man ska slippa hålla på och skicka in papper. Men säljer och köper man av en privatperson är detta förstås svårare att åstadkomma. Det räcker dock att en av parterna gör denna anmälan, båda parterna behöver inte göra detta.

Om man skickar in en anmälan om ägarbyte bil pappersvägen är det alltid på det senast utfärdade registreringsbeviset, i original, som detta måste göras. 

Detta gäller rent juridiskt vid ett ägarbyte bil

För det första bör man vara medveten om att det alltid är den tidigare ägare som ansvarar för fordonet tills att ett ägarbyte bil har blivit registrerat, så det är alltid den tidigare ägaren som har störst intresse av att ägarbytet verkligen blir registrerat. 

Den nya ägaren ansvarar å andra sidan för att bilen har en trafikförsäkring, redan från den första dagen då man lagligt äger bilen. Du som köper en bil måste därför se till att skaffa detta omgående, då den gamla ägaren har rätt att säga upp sin trafikförsäkring så fort man sålt bilen.

Ett ägarbyte bil är med andra ord inte alls krångligt på något vis, men det är ytterst viktigt att det görs omgående och utan dröjsmål i samband med ett ägarbyte. Man bör inte heller förlita sig på att någon annan gör detta åt en, utan alltid försöka ha koll på processen själv, för säkerhets skull.

Jämför bilförsäkringar online:

Jämför bilförsäkringar

Fördelar

Prisuppgift

Jämför bilförsäkringar. En förfrågan till alla försäkringsbolag.